AIDSmonument aan het IJ

Het AIDSmonument komt te staan aan de De Ruyterkade noordwesthoek Oosterdokseiland.

Deze plaats biedt de kunstenaar letterlijk en figuurlijk de ruimte en kan veel bezoekers trekken. De locatie werd gekozen op basis van de stemmen van websitebezoekers, de meningen van de kunstexperts, en de haalbaarheid ten aanzien van bestemmingsplannen.

Het IJ heeft een sterk verhaal: symbool voor de handel over zee, waarbij naast goederen ook ziektes werden uitgewisseld. Denk aan de syfilis in de 15e eeuw en de pest in de 17e eeuw. Het IJ weerspiegelt bijna tastbaar ook de internationale dimensie van aids. Er zijn meer raakvlakken: de De Ruyterskade was vroeger de plek voor straatprostitutie en de methadonbus voor drugsverslaafden stond op deze hoek. Voor homo’s is deze plek ook niet onbekend: het oostelijke gedeelte van de kade tot onder het spoor door was populair voor auto-cruising en voormalig Café West-Indië op De Ruyterkade 110 was jarenlang ontmoetingsplek van Motor Sportclub Amsterdam.

Deze ‘achterkant van Amsterdam’ is al jaren in ontwikkeling en toont de dynamiek van de hoofdstad: een desolate omgeving wordt bruisend stadsgebied. Dit beeld past ook bij aids, waar de triestheid van de dood door aids met de komst van hiv-remmers in veel gevallen plaats maakte voor leven met hiv.

Steun-het-AIDSmonument-plaatje

Steun het aidsmonument met minimaal 25 euro

Voor de realisatie van het monument is nog veel geld nodig. Ook u kunt helpen! Als u minimaal €25,- overmaakt, dan ontvangt u een speciaal voor dit doel gemaakt polsbandje met rode kralen.

foto: René Zuiderveld

LAATSTE BERICHTEN

HIV/AIDSmonument heeft het bericht van hello gorgeous gedeeld. ... See MoreSee Less

Mooie documentaire over alle legendarische kunstenaars en artiesten die zijn gestorven aan aids. "What if AIDS never happened?"

4 days ago

Gisteren 15 juni 2017 om 18.45 op #NPO2 van #omroepMAX werd in het programma 'Wie maakt het verschill' de overdracht van de twee quilts van het Nederlands Namenproject aan het #AmsterdamMuseum uitgezonden. #https://www.npo.nl/wie-maakt-het-verschil/15-06-2017/POW_03545864 ... See MoreSee Less

1 week ago

Bekijk op Facebook