AIDSmonument aan het IJ

Het AIDSmonument komt te staan aan de De Ruyterkade noordwesthoek Oosterdokseiland.

Deze plaats biedt de kunstenaar letterlijk en figuurlijk de ruimte en kan veel bezoekers trekken. De locatie werd gekozen op basis van de stemmen van websitebezoekers, de meningen van de kunstexperts, en de haalbaarheid ten aanzien van bestemmingsplannen.

Het IJ heeft een sterk verhaal: symbool voor de handel over zee, waarbij naast goederen ook ziektes werden uitgewisseld. Denk aan de syfilis in de 15e eeuw en de pest in de 17e eeuw. Het IJ weerspiegelt bijna tastbaar ook de internationale dimensie van aids. Er zijn meer raakvlakken: de De Ruyterskade was vroeger de plek voor straatprostitutie en de methadonbus voor drugsverslaafden stond op deze hoek. Voor homo’s is deze plek ook niet onbekend: het oostelijke gedeelte van de kade tot onder het spoor door was populair voor auto-cruising en voormalig Café West-Indië op De Ruyterkade 110 was jarenlang ontmoetingsplek van Motor Sportclub Amsterdam.

Deze ‘achterkant van Amsterdam’ is al jaren in ontwikkeling en toont de dynamiek van de hoofdstad: een desolate omgeving wordt bruisend stadsgebied. Dit beeld past ook bij aids, waar de triestheid van de dood door aids met de komst van hiv-remmers in veel gevallen plaats maakte voor leven met hiv.

Steun-het-AIDSmonument-plaatje

Steun het aidsmonument met minimaal 25 euro

Voor de realisatie van het monument is nog veel geld nodig. Ook u kunt helpen! Als u minimaal €25,- overmaakt, dan ontvangt u een speciaal voor dit doel gemaakt polsbandje met rode kralen.

foto: René Zuiderveld

LAATSTE BERICHTEN

SpuitenSlikken
Een Spuiten en Slikken interview bij het HIV/AIDSmonument
... See MoreSee Less

Een volledige soa-test kost zo'n 200 euro bij de dokter. Dat is fokking veel geld. En daarom hebben steeds meer mensen een ziekte aan hun zaakje... #schimmelpikken #ensnotterkuttenHoe erg de soa-cri...

2 weeks ago

Expositie ‚living by numbers' nog te zien t/m 10 febr bij Ihlia in
de OBA Amsterdam Amsterdam (6e verd.) met foto van
Jeannette Cornelisseo Jeannette Cornelisse

ROEL 28

Ik werk sinds 760 dagen als arts-onderzoeker naar hiv. 587 dagen
geleden heb ik voor het eerst iemand moeten vertellen dat hij hiv-positief was. Sindsdien hebben 9 mannen de diagnose hiv gekregen binnen de groep van 500 mannen die ik onderzoek.
Van deze groep zijn er nu 376 mensen gestart met Pre-expositie profylaxe (PrEP) en hoeven niet meer bang te zijn om hiv/aids
te krijgen. Ik heb met 1 iemand gedate die hiv positief is. Ondanks het taboe rondom hiv durfde die persoon dit al op de
3e date te vertellen.
... See MoreSee Less

3 months ago

Bekijk op Facebook

Expositie ‚living by numbers' nog te zien t/m 10 febr bij Ihlia in
de OBA Amsterdam (6e verd.) met foto van
@Quafoto Jeannette Cornelisse met o.a. Anne Hamers

ANNE 26

Ik weet sinds 2006 dat ik hiv heb. Ik was toen 16. Ik ben besmet geraakt door mijn eerste vriendje. Bij de eerste hiv-test was de uitslag negatief, maar die van mijn vriend positief. Vanwege de incubatietijd moest ik 3 maanden achter elkaar terugkomen voor een test. Pas bij de 3e test bleek dat ik toch hiv-positief was. Ik leef nu al meer dan 10 jaar met hiv, zonder medicijnen. Ik ben moeder van 2 gezonde kinderen. Mijn CD4 cellen zijn ondanks dat ik geen medicijnen slik nog nooit onder de 800 geweest en meestal zijn ze boven de 1000. Sinds 2009 ben ik mijn verhaal gaan delen.
... See MoreSee Less

3 months ago

Bekijk op Facebook